Step-by-step guide: Knyttet planteophæng

Opdateret: 4. maj 2021

Har du også forelsket dig lidt i Macrame tendensen? Altså den fine knyttestil, man kan skabe både pæne vægdekorationer og stemningsfulde planteophæng med? Så er vi to, og helt sikkert mange flere.


Som planteelsker med hang til hængeplanter er det især planteophængene, der har fanget min interesse og en sen aften på pinterest begyndte jeg at overveje om jeg mon da ikke godt kunne lære at knytte sådan et fint ophæng selv. Helt umuligt så det ikke ud og som tidligere spejder, husker jeg da også at have nogenlunde styr på det der med at binde knob, som måske slet ikke er så langt fra knytning.


Men, da jeg kastede mig over projektet, var det ikke helt nemt at finde nogle flotte og gode danske guides. Jeg endte dog med at finde frem til en tysk blogger, der havde lavet en guide på engelsk, som jeg faktisk synes var både fin og forståelig. Og efter et par uger hvor jeg fik lavet lidt forskellige ophæng med udgangspunkt i hendes guide og et blandet udvalg af Youtube-videoer, lærte jeg de forskellige knuder at kende og besluttede mig så for, at lave en udførlig guide selv - på dansk.


Så her har i altså min step-by-step guide til det fine knyttede planteophæng, på billedet nedenfor.I løbet af guiden kan i finde links til videoer jeg selv har brugt for at få styr på de forskellige knuder og ellers har jeg gjort mit bedste for at beskrive den præcise process ud fra de nummererede billeder nedenfor, men brænder du inde med et spørgsmål, så smid den endelig i kommentarfeltet, eller send mig en mail og så vender jeg tilbage så hurtigt jeg kan.


God knyttelyst!


Step-by-step guide: Knyttet planteophæng


Det skal du bruge:

  • Træring (jeg har brugt disse fra Panduro, der kommer i en pakke af seks)

  • Knyttesnor (denne bomuldssnor er min favorit. Der er nok til to af dette ophæng)

  • Saks

  • Tape

  • Målebånd eller tommestok

  • Krog eller knage (til at hænge ophænget i, mens du knytter)Sådan gør du:

Step 1:

Start med at måle 8 lige lange stykker bomuldssnor på 5,5 meter. En god måde at sikre lige længde på alle stykker, er ved først at måle et stykke, og så bruge det stykke til at måle de øvrige 7 stykker med. Mål herefter 2 stykker snor på 50 cm. hver og find din træring frem.


Step 2:

Nu skal du samle alle 8 stykker snor, så de lægger ende til ende, og trække dem gennem træ-ringen. Når snorene er trukket halvvejs igennem, folder du dem nedover ringen så alle ender mødes. Du har nu 16 ender.

Step 3:

Tag én af snorene på 50 cm og bind en samleknude omkring alle snorene, lige efter træ-ringen. Se her hvordan du binder en samleknude. Den resterende smule snor der stikker ud i begge ender, kan enten klippes af nu eller når du er helt færdig, og så skubbes lidt tilbage i knuden, med saksens ende, så der ikke er noget der stritter ud.


Step 4:

Din træring fungerer nu som hank og snorene er alle ”låst fast” dertil med samleknuden. Du kan nu hænge den op på din krog eller knage og gå i gang med at knytte. Fordel de 16 snore i fire grupper, med 4 stykker snor i hver. Du skal nu knytte grupperne hver for sig i et spiralmønster, så put evt. et stykke tape omkring hver gruppe, så du kan holde overblik. Tapestykket skal naturligvis fjernes fra den gruppe du knytter.

Spiralmønstret laver du ved at knytte en masse halvknuder, i samme retning, tæt efter hinanden. For hver ny halvknude du laver, vil du kunne se stykket sno sig mere og mere. I denne video kan du se hvordan man laver nogle af de mest almindelige knytteknuder, heriblandt dette spiralmønster. Forklaringen og visningen af spiralmønstret starter ca. 4 min. og 52 sek. inde i videoen. I videoen kalder hun det “a half of a square knot”.


Start med én gruppe og knyt til du har et spiralmønster der er 28 cm. langt. Knyt herefter de resterende grupper, én for én, til du har fire lige lange spiralmønstre.Step 5:

Tag nu én gruppe og mål 14 cm. ned, fra enden af dit spiralmønster, og bind en knude. Gentag med de tre øvrige grupper. Nu skal du lave et mønster bestående udelukkende af enkeltknuder. Så ikke nogen snoning, bare et langt stykke med lige knytninger. Istedet for at lave den samme knytning igen og igen, skiftes der fra side til side. Brug samme video som før, men start den 2 min. og 47 sek. Inde. Ligesom i step 4 fortsætter du med denne knytning til du har et stykke på 28 cm. og så gentager du med de øvrige tre grupper.


OBS: ved denne del skal du være opmærksom på at de fire snore, i hver gruppe, ikke længere har samme længde. Istedet vil du have to kortere snore og to længere snore, og til denne del skal de korte snore være i midten af knytningen og de lange snore er dem du skal knytte omkring de kortere snore med.


Step 6:

Du har nu fire grupper, der hver består af ét stykke med spiralmønster, et åbent stykke uden knytninger og et stykke kun med enkeltknuder. Mål nu 11 cm. ned fra hver gruppe og sæt et stykke tape om hver. Tag to stykker snor fra én gruppe og to stykker snor fra en tilstødende gruppe, så du har en ny gruppe med 4 stykker snor.

Knyt en dobbeltknude.

En dobbeltknude består af to enkeltknuder, ligesom dem du lige har lavet, hvor du starter knuderne fra hver sin side, så knuden bliver lige og ikke snor sig. Gentag med de øvrige grupper, så du får 4 knuder, der går på kryds af de oprindelige grupper.


Step 7:

Mål 11 cm. ned fra dobbeltknuderne og fordel snorene to og to, tilbage i deres oprindelige grupper. Lav 4 nye dobbeltknuder.


Step 8:

Slut af med endnu en samleknude, lige efter de fire sidste dobbeltknuder. Test om alt er som det skal være ved at sætte din potte, med plante i ophænget og klip så enderne til i en længde der passer dig. Jeg klipper som oftest mine i en længde på 20 cm.Seneste blogindlæg

Se alle