Sober Curious, hvad er nu det?

Opdateret: 5. feb. 2020

For omkring et halvt års tid siden, stødte jeg på begrebet sober curious, som jeg har brugt et stykke tid nu, på at gå og fundere lidt over. For ganske nylig begyndte jeg at se nærmere på begrebet og gøre mig selv klogere på hvor det stammer fra og hvad det egentlig handler om og i dette blogindlæg, uddyber jeg nogle af de ting jeg har fundet ud af, samt de tanker jeg selv har gjort mig i processen. Jeg håber i har lyst til at læse med og blive klogere på denne  særlige tendens sammen med mig.


Ordene sober og curious siger naturligvis meget i sig selv. På dansk oversættes sober til ædru og curious til nysgerrig, så som udgangspunkt kan man næsten ikke andet end at forestille sig at det må have noget at gøre, med en interesse, eller nysgerrighed for ædruelighed.


Samtidig vil langt de fleste af os nok forbinde både ordet sober og dets danske oversættelse til alkoholafhængighed og afvænning hvor det at være ædru er en tilstand hvor man ikke længere indtager alkohol og altså arbejder aktivt med sin afhængighed.


Begrebet sober curious hænger dog ikke sammen med hverken alkoholafhængighed eller afvænning som sådan. I stedet handler det om at stille spørgsmålstegn ved ens forhold til alkohol – inklusiv den rolle indtaget af alkohol spiller i det samfund man lever i. Det handler om at være nysgerrig på effekterne af at frasige sig alkohol – både fordele og ulemper. Det er i hvert fald det svar Ruby Warrington giver i en online artikel på goop.com. Ruby Warrington er selv sober curious eller ædru nysgerrig og har endda skrevet en bog om tendensen. I kan finde link til både artiklen og hendes bog nederst i blogindlægget.Man kan nok godt sige, at denne tendens med at være mere nysgerrig på hvorfor man drikker, er den nyeste gren indenfor wellness. Wellness er som bekendt en slags tendens i sig selv dog væsentlig større og måske nærmere en livsstil, hvor man går rigtig meget op i sin sundhed. Og med sundhed menes der i dette tilfælde ikke bare kost og motion men det inkluderer også en form for spiritualitet og konstant selvudvikling – en konstant søgen efter øget velvære og sundhed både fysisk og psykisk.


Vi kan sagtens se eksempler på Wellness tendensen her i Danmark men det her med at være Sober Curious er ikke rigtig blevet en ting endnu. Måske er det fordi alkohol er så stor en del af vores kultur at vi har svært ved at forestille os en hverdag uden, eller måske er tendensen bare stadig rigtig ny.


Personligt var jeg selv en anelse kritisk, ved første møde med begrebet, netop fordi jeg først så det som en forlængelse af denne wellness adfærd som jeg nok har et lidt anstrengt forhold til. Jeg har det nemlig rigtig svært med ekstremer og restriktioner, som ofte er en del af denne type tendenser. Men, nu hvor jeg lige har ladet begrebet hænge lidt ved i baghovedet, og efterfølgende har undersøgt det nærmere, kan jeg dog sagtens se nogle rigtig positive ting ved den ædru-nysgerrige adfærd.Først og fremmest er der naturligvis en stor sundhedseffekt ved at sænke sit indtag af alkohol, for der er som bekendt intet alkoholforbrug der er risikofrit for vores helbred. Faktisk bør man ifølge De Nordiske Næringsstofanbefalinger helt holde sig fra det. Vælger man alligevel at drikke lyder anbefalingerne på maks. en genstand om dagen for voksne kvinder og maks. to for voksne mænd.


Kigger vi på anbefalingerne fra sundhedsstyrelsen passer det da også fint med en lavrisikogrænse på 7 genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.


De tydeligste sundhedseffekter ved at minimere sit indtag af alkohol er især en mindsket risiko for bl.a. hjertekarsygdomme og leverskade. For kvinder er der desuden selv ved moderat indtag af alkohol øget risiko for brystkraft og ved et sænket indtag vil denne risiko naturligvis også minimeres.


Ser man på alkoholindtag gennem wellnesskulturens øjne kan et minimeret indtag have stor betydning på andre områder også, såsom øget nærvær, mindre træthed, bedre søvn, pænere hud samt vægtvedligeholdelse eller endda vægttab, da alkohol jo faktisk indeholder en del kalorier. Tager vi et kig på det enkelte individ, kan der også være mange personlige grunde til at minimere sit indtag af alkohol, eller måske helt vælge alkohol fra. Måske:


  • har man svært ved at kontrollere mængden man drikker, når først man begynder.

  • bliver man en knap så hyggelig udgave af sig selv efter et par genstande og det går ud over mennesker man holder af.

  • bryder man sig bare ikke om at være beruset.

  • bruger man alkohol til at øge sin selvtillid og sit mod eller mindske social angst.

  • drikker man bare fordi alle andre gør det.


Der kan i virkeligheden være rigtig mange grunde, til at minimere sit indtag af alkohol og det er jo i virkeligheden op til en selv, at vurdere om det er noget man bør overveje. Min personlige holdning er dog at vi sådan set også har et ansvar overfor hinanden, for at passe godt på hinanden og måske sige til hvis vi bliver bekymret på en ven, partner eller kollegas vegne.


Men, en stor del af det at være sober curious handler altså om at se indad og tænke over hvorfor man drikker og hvad det egentlig gør ved ens velvære. Måske er man ikke afhængig, men det er ikke ensbetydende med at man ikke kan have et problematisk forhold til alkohol, selv hvis man ikke drikker særlig ofte, og det vil jeg mene kan være værd at reflektere over. Naturligvis spiller omgivelserne også en stor rolle og det kan være svært at lade være med at drikke i sociale sammenhænge, hvis alle andre gør det.


Her i Danmark er alkohol som bekendt en stor del af vores kultur, og det kan naturligvis have betydning for, hvorfor man begynder at drikke i det hele taget, og hvor svært det kan være at lade være.


Den danske alkoholkultur, mit personlige forhold til alkohol og nogle af de måske lidt mere positive sider af alkoholen, er alle sider af sagen som jeg planlægger at udforske i senere blogindlæg. Dagens blogindlæg har vist budt på rigeligt med viden og refleksioner for denne gang og jeg håber virkelig i fik noget ud af at læse med.


De varmeste tirsdagshilsner,

Katrine Windfeld


 

Online artikel hos goop.com - Why Are People Sober-Curious

Ruby Warringtons bog - Sober Curious

Viden fra Sundhesstyrelsen - Sundhedsstyrelsens udmeldinger om alkohol

Seneste blogindlæg

Se alle