Sig hej til Christina

I fredags, kunne Christina og jeg binde en pæn lille sløjfe, på hendes første uge i praktik her hos mig. Efter ugens sidste møde fandt jeg min telefon frem og optog en kort samtale mellem os, så i kunne få muligheden for at lære hende lidt at kende.

Christina skal trods alt at være hos mig i hele ti uger og i løbet af den tid kommer hun til at bidrage med indhold her til siden og med indhold til min profil på Instagram. Så i kommer med garanti til at kunne fornemme hendes tilstedeværelse og derfor vil jeg gerne sikre mig at i bliver ordentligt introduceret.Jeg tænkte vi kunne starte med en kort introduktion, så jeg spurgte Christina om ikke hun ville fortælle lidt om sig selv?


Jo da. Jamen mit navn er Christina. Jeg er 23 år og studerer Global Nutrition and Health på VIA University her i Aarhus.

Jeg er halvt tysk og halvt græsk og vokset op i Flensborg, men har altid været i det danske system. Jeg har været i dansk børnehave, dansk skole og jeg har en dansk studentereksamen. Jeg er altså vokset op i det danske system men med en lidt blandet kultur og med forskelligt sprog og jeg tror det gør at man helt naturligt ser på ting på forskellige måder.

Min mor er fra Grækenland og min far er fra Tyskland. De mødte hinanden på ferie, hvor hun arbejdede på et feriehotel og han afholdt surferkurser. Ja og jeg tror det der danske kom indover fordi vi bare bor så tæt på Danmark. Jeg har ikke noget Dansk familie sådan set, men min bedstefars far han arbejdede meget i Danmark så han sendte sine børn på en dansk skole og så har min bedstefar også læst i Horsens. Så hans danske er bedre end mit.


Med mine forældre taler jeg mest tysk, og en gang imellem græsk med min mor. Det er meget smart med alle de sprog men også lidt forvirrende nogle gange.


Noget helt andet er, at du jo er ordblind, hvilket jeg syntes er virkelig vigtigt at have med...

Jo det synes jeg faktisk man skulle tale mere åbent om, så man kan se hvor mange mennesker der egentlig er ordblinde. Jeg tror det er den hyppigste - jeg kan ikke lide at kalde det en learning dissability, fordi jeg kan jo godt lære ting - men den hyppigste vanskelighed folk har i forbindelse med skrift og læsning.

Mange kender nok i virkeligheden nogen der er ordblind, men man bemærker det nok bare først i situationer hvor de er presset til at læse noget eller skrive noget og hos nogle ligger man ikke mærke til det fordi det ikke er så udpræget at de har problemer med at skrive for eksempel. Nogle har kun vanskeligheder med at skrive eller kun med at læse eller det kan være meget mildt hvordan de oplever det.

Ja så det opstår sådan lidt i forskellige grader? Jeg har nok i lang tid tænkt at der bare var én form for ordblindhed…

Ja det troede jeg også i lang tid før jeg vidste at jeg var ordblind.

Hvornår fandt du så ud af det?

Jeg blev testet efter 10. klasse og troede indtil da at det var alle der havde det ligesom mig.

Så du har egentlig gået i skole længe, uden at vide det og må virkelig have arbejdet hårdt?

Ja, men det er også noget jeg tror rigtig mange ordblinde kan relatere til, at man finder sine strategier til at løse problemer på sin egen måde fordi det bliver man ligesom tvunget til og hvis du ikke ved at du er ordblind, så er det en meget naturlig ting at antage at alle mennesker har det ligesådan. Jeg troede indtil sidste år at alle andre folk bare var meget mere dygtige til at huske hvordan alle ord staves, fordi det var sådan jeg gjorde det.

Der er faktisk mange ting, sådan når jeg tænker tilbage, at det var fordi jeg er ordblind, men jeg tror også det har gjort at jeg er god til at gøre ting der er lidt træls, at blive ved, og hvis det ikke går så godt, så fortsætter man bare indtil det går godt.


Ja så du har måske egentlig lært at arbejde lidt hårdere for det?

Ja det tror jeg.


Vores uddannelse – Global Nutrition and Health – er jo virkelig rettet til at vi lærer om mange forskellige ting og om forskellige vinkler på sundhed, men går så ikke så meget i dybden og jeg tænkte på om der er nogle områder du er særlig interesseret i?

Ja det er der. Jeg tror måske jeg er en af de eneste, men jeg syntes faktisk at Educational Theory and Practise er vildt godt. Jeg syntes det er meget spændende at lære om hvordan information kan bruges og så alt det med kommunikation, hvordan information videregives og hvem der har adgang til den. Jeg tror måske også det er på grund af min ordblindhed at jeg føler det er meget vigtigt at tænke på, hvem der har adgang til den information der eksisterer, hvordan man deler information på den mest effektive måde og at det er meget individuelt også.

Og bare alt det her med at være opmærksom på hvordan den måde man kommunikerer sin viden på, kan have en effekt på dem der hører eller læser det - også mentalt.


Nu sidder vi jo og skal arbejde med bæredygtig kost her gennem praktikforløbet, så det må jo også være et stort interesseområde for dig?

Ja det er det i hvert fald. Jeg synes det er vigtigt især fordi vi her i Danmark, og i Tyskland også, befinder os i en virkelig privilegeret situation og så føler jeg egentlig vi lidt er forpligtet til at bruge vores position til i det mindste ikke at gøre det værre for andre, der kan blive ramt af konsekvenserne hvis vi er ligeglade med bæredygtighed. Jeg føler også at bæredygtige valg er en meget tilgængelig måde at skabe nogle forandringer på.

Det kommer selvfølgelig an på hvordan man ser på det, for hvis der kun er én der går op i bæredygtighed, så gør det ikke så meget til forskel som hvis flere gør det. Så hvis alle tager bare en lille smule hensyn så vil det faktisk gøre en stor forskel. Og det syntes jeg bare er meget fascinerende og værd at investere tid i – så folk kan forstå det og så, så mange som muligt kan være med til at bidrage med noget.

Det blev også meget åbenlyst i og med at jeg arbejder som frivillig hos RAA (en emballagefri købmand i Aarhus), at vi mennesker kan have meget forskellige vinkler på bæredygtighed og det handler bare om at finde ud af hvad der virker for en selv og jeg synes, at for os giver det jo meget mening at have fokus på det med kost.

Ja nemlig, især i relation til vores uddannelse, men i forbindelse med vaneændring som jeg kan huske tilbage fra studiet, snakkede vi også meget om at når man begynder at ændre sin adfærd på et område så kan det smitte af på andre områder af ens liv. Så hvis man begynder at tænke bæredygtighed ind i sin kost, jamen så begynder man højst sandsynligt også at tænke bæredygtighed ind andre steder såsom når man handler tøj eller skal ud at rejse.

Også med motivationen, hvor hvis man oplever succes med bæredygtige ændringer på et område, så oplever man at det kan man godt finde ud af og så er man måske mere tilbøjelig til at prøve det på andre områder også.


Præcis. Nu bevæger vi os lige over i en lidt anden grøft – for når nu du ikke sidder til undervisning, særligt før Corona, eller læser op til undervisning, hvad kan du så godt lide at bruge din tid på?

Jeg tror det afhænger meget af dagen. Jeg kan godt lide at gå en tur, eller hækle, tage ud i Aarhus Boulders eller tegne. Jeg kan godt lide de ting som får ens tanker helt væk og hvor man føler at man kan være beskæftiget i lang tid uden at jeg har omverdenen for meget rundt om mig. Det handler på en måde om at være mindful i det man laver, altså tilstede og kun fokusere på den ene ting. Det er selvfølgelig ikke det eneste jeg laver, men når jeg tænker over det, er det i hvert fald nogle ting jeg er rigtig glad for.

Ja og så ellers bare mødes med mennesker eller have en hel dag for sig selv og så at spise lækker mad tror jeg, hehe

Det er helt klart også en af mine ting.

Helst sammen med andre folk.

Ja, så det kan blive lidt socialt også.

Jaer. Det er nok måske en lidt kedelig beskrivelse, men sådan er det.

Nej, jeg syntes det er rigtig fint. Nede på jorden, stille og roligt. Jeg tror faktisk det er de færreste af os der egentlig render rundt og laver noget særlig vildt, for vi læser jo, vi studerer eller man har et job. Så at fokusere på de der små hverdagsglæder, det tror jeg er rigtig vigtigt.


Og så en sidste ting inden vi runder af. Når nu vi slutter praktikforløbet af, hvad håber du så på at de der har fulgt med kan tage med sig fra dig? Hvad håber du på at videregive?


Jeg håber på at kunne motivere lidt og give en følelse af at der faktisk er nogle små ting også, der kan gøre en forskel. Eller bare vække en interesse, få folk til at udforske sig selv for at finde ud af hvad de syntes kunne være mest spændende indenfor bæredygtighed. Det behøver ikke nødvendigvis at være kost.

Man kan se det fra forskellige perspektiver og det kunne være fedt hvis folk sad tilbage med en følelse af at de salv har en indflydelse på hvordan tingene kommer til at udvikle sig.

Eller måske at de står med færre dilemmaer når de er ude at handle og at det så ikke tager nær så lang tid at handle, for jeg syntes godt nok man kan stå længe og overveje de rigtige valg.

Og måske også give lidt ro til folk sådan at hvis de nu har købt noget de måske godt ved ikke er så forsvarligt, så nyde det alligevel i stedet for at skamme sig. Jeg tror det runder det meget godt af, at folk ligesom selv skal kunne finde deres plads i alt det her med bæredygtighed.

Seneste blogindlæg

Se alle