Reflektioner om afholdenhed: de sundhedsfremmende og sundhedsskadelige effekter af alkohol

For godt og vel halvandet år siden, satte jeg et kryds i kalenderen og påbegyndte således en alkoholfri rejse. Ikke længe efter blev jeg gravid og nu hvor min lille dreng er rundet et halvt år, er det meget muligt at vores tid med amning lakker mod enden. I samme ombæring betyder det også at Holger ikke længere har samme indflydelse på min afholdenhed fra alkohol som han har nu og jeg er derfor begyndt at overveje om der mon igen skal findes en plads til alkohol i mit liv.I lyset af ovenstående, har jeg genbesøgt alle mine tidligere blogindlæg om afholdenhed og må erkende, at jeg befinder mig i tvivlens land. Naturligvis begynder jeg ikke at drikke alkohol igen, før det helt er slut med amning mellem Holger og jeg. Sådan har jeg det bedst, men lige på det seneste har der været øjeblikke, hvor jeg har haft lyst til f.eks. et godt, koldt glas hvidvin eller bare at kunne skåle i lidt bobler til sommerens bryllupper og det har da sat nogle tanker i gang.


Pudsigt nok, fik jeg midt i læsningen, stukket en notifikation fra Weekendavisen i hånden, af Jesper, der netop handlede om alkohol. Og lige i øjeblikket kunne jeg altså ikke lade være med at tænke, at det da umuligt kunne være et sammentræf.


Notifikationen omhandlede et af de seneste episoder, af podcastet 24 spørgsmål til professoren (link her), der netop tog udgangspunkt i alkohol og dets mange aspekter. Kort efter, lukkede jeg computeren og så satte vi os alle tre til rette på gulvet, med lidt legesager til Holger og lod ellers Lone Frank og Morten Grønbæks stemmer indtage stuen.


Som lidt af en hverdagsekspert (tør jeg næsten godt sige) var jeg faktisk drønspændt på hvad der mon helt konkret ville blive talt om. For selvom jeg selv har været afholdene for en tid, er jeg jo på ingen måde uvidende overfor alkohollens effekter, hverken de positive eller de negative. Spørgsmålet jeg sad med, lød dog primært på hvorvidt episoden udelukkende ville være i alkohollens favør eller om flere nuancer ville blive bragt på bane.


Kort fortalt, var jeg svært tilfreds med episoden og kan kun anbefale at man giver det et lyt. Som altid, med 24 spørgsmål til professoren, er der fokus på evidens og selvom det som sådan ikke er ny viden der bliver fremlagt, blev jeg alligevel præsenteret for nogle retninger videnskaben er på vej i, som jeg glæder mig til at se resultatet af ude i fremtiden. Ligeledes tyder noget på, at den nye viden der trods alt blev fremlagt godt kunne ligge til grund for et revideret kapital om alkohol i den nye udgave af De Nordiske Næringsstofanbefalinger, der udgives til næste år.


Det bliver der talt om:

  • alkohol og kønsforskelle i forbindelse med sundhedsstyrelsens anbefalinger, der netop nu står til revidering.

  • sundhedsrisiko ved indtag af alkohol - Hvad er et sundt alkoholindtag? og hvor meget skal man drikke før det er sundhedsskadeligt?

  • hvordan skal sundhedsstyrelsens anbefalinger egentlig forstås?

  • alkohol og øget risiko for visse typer kræft.

  • evidensbaserede behandlingsmetoder til afhjælpning af alkoholafhængighed/øget trang til alkohol.

  • afhængighed og arv/miljø.

  • alkoholafhængighed - hvordan defineres det egentlig.

  • alkohol og social sundhed.


Det bliver der ikke talt om:

  • alkohol og fertilitet/infertilitet

  • afholdenhed

Dette podcastafsnit var faktisk så godt, at jeg blev helt ivrig efter mere, især kunne jeg godt tænke mig at man dykkede mere ned i den danske alkoholkultur - måden vi drikker med hinanden på - og individuelle reaktionsmønstre på alkohol. Jeg har tidligere læst at der sommetider kan opstå én af lige præcis to reaktioner når man når en vis promille, nemlig enten døsighed eller en mere-vil-have-mere reaktion.


Jeg kender og har selv oplevet dem begge, men er nysgerrig på om der er lavet undersøgelser i lige præcis disse reaktioner og altså om der er reguler evidens bag.


Hvis du ligesom jeg, er ivrig efter mere, når du har hørt denne episode, kan jeg varmt anbefale podcastet Sober Curious af Ruby Warrington, der dog byder på nogle mere personlige fortæller omkring alkohol, misbrug og afholdenhed. ik

Seneste blogindlæg

Se alle