Lykke, kvinder & skønhedsidealer

Det er svært at sige præcis hvad formålet med livet er. Det er jo et fandens godt og fandens stort spørgsmål og måske er det slet ikke meningen at vi skal finde svar på det. Alligevel kan jeg ikke lade være med at tænke, at en del af det helt sikkert handler om lykke – at skabe værdifulde liv der bringer lykke, både for os selv og hinanden.

Nogle ville måske sige at lykke er ufatteligt svært at opnå og at lykke måske i virkeligheden kun opstår i ganske små flygtige øjeblikke, men her må jeg nok erklære mig uenig, for jeg tror fuldt og fast på at lykke er mere end muligt at opnå - naturligvis ikke på fuld tid, for følelser og humør forandres og lige så vel som de dårlige dage kan komme og gå, lige så vel kan de lykkelige. Og så er der alle dagene indimellem hvor den almindelige hverdagsglæde forhåbentlig tager styringen.

Problemet i dag med jagten på lykke, mener jeg, er desværre at vi især her i den vestlige verden har opsat nogle normer og mærkater for hvad lykke er og hvordan lykke bør se ud.


Hvad der bringer værdi og lykke til ens liv og hverdag, er altså ikke længere op til den enkelte at finde ud af. I stedet bliver der skabt nogle idealer vi skal stræbe efter for at opnå lykke, ja og i visse tilfælde endda også for at opnå respekt og en fair behandling i samfundet.

Og kapitalismen lever højt på det, for nogle produkter bliver skabt alene med det formål at udfylde et hul vi ikke vidste eksisterede og så snart reklamerne fortæller os, at produktet er lige præcis det vi mangler for at opnå lykke, så taler det netop ind i de normer vi har skabt og den kulturelle ramme for lykke vi har opsat, som sikkert kun resulterer i virkelig lykke for ganske få mennesker.Kvinder især har været, og er stadig meget udsat for denne type markedsføring. Se bare på alle de (skønheds)produkter der markedsføres til kvinder, som reelt set slet ikke er nødvendige.

Mange af dem er blevet gjort nødvendige ud fra en idé om at visse ting i vores liv, ofte knyttet til vores kroppe og udseende, kan og bør forbedres for at bringe større værdi og lykke til vores liv, men i virkeligheden handler det ikke så meget om kvindelig lykke som det handler om et kvindeligt ideal som vi tror det bringer lykke at stræbe efter og at opnå.

Jeg husker selv hvordan jeg som ganske ung havde små skønhedsrutiner jeg udførte for at opnå nogle kropslige mål som egentlig ikke havde nogen værdi for mig som person, men som jeg var overbevist om havde betydning for hvad andre mennesker mente om mig. Og udførelsen af disse skønhedsrutiner skulle efter sigende resultere i større værdi gennem andres øjne og dermed øget lykke for mig. Men utroligt nok, selvom jeg udførte disse skønhedsrutiner, følte jeg mig faktisk aldrig rigtig smuk.

Jeg gjorde egentlig bare noget jeg følte jeg skulle, i håbet om at det ville gøre mig smuk, men det er egentlig ikke før lige omkring da jeg blev 20 år at jeg sådan for alvor begyndte at se mig selv som smuk og se en reel værdi i mit udseende og dermed lysten til at dyrke mit udseende på baggrund af mine egne behov også.

Og naturligvis finder langt de fleste af os, mænd såvel som kvinder, stor glæde og værdi i at føle os smukke og attråværdige, og vores spejlbillede har en stor betydning for hvor lykkelige vi er, men hvad eller hvem er det lige der definere hvordan vi skal se ud for at have lov til at føle os smukke og være glade for det vi ser i spejlet?


Vi kan jo ikke rigtig komme udenom at skønhedsidealer findes og har gjort det i mange år, men mon ikke det er muligt at give mere plads i verden også til dem der ikke har lyst til eller aldrig kommer til at passe ind i de herskende skønhedsidealer. Og kunne det mon tænkes at man kan jævne feltet lidt ud så at sige, for udseende og skønhed fylder ret meget og ofte glemmer vi at der er så mange værdier der er er mindst lige så vigtige og helt bestemt langt vigtigere, i os mennesker, foruden vores udseende.

At være smuk gør jo ikke automatisk én til et bedre, dygtigere, klogere eller mere elskværdigt menneske. Det burde det i hvert fald ikke. Derfor har jeg det også drønsvært med diætkulturen, som man kan kalde den, der har stor fokus på vægttab som en vej til skønhed, for som tidligere nævnt sætter vi i samfundet i høj grad lighedstegn mellem skønhed og lykke og dermed kommer vægttab i fokus som noget der bibringer lykke, men det er der ikke nødvendigvis nogen garanti for at det gør.


Sandt at sige, kan et vægttab være nødvendigt for at opnå det liv man drømmer om, hvis man eksempelvist drømmer om et liv med mere bevægelsesfrihed, mere energi og øget sundhed. Et vægttab kan også komme som en naturlig reaktion på en livsstilsændring der indebærer øget fysisk aktivitet og en sundere kost, men et vægttab der sættes i værks alene for at passe ind i et ideal man ikke engang er sikker på om man vil føle sig tilpas eller lykkelig i, tror jeg simpelthen ikke er vejen frem.

Lykke handler om så meget mere end hvordan vi ser ud, men i virkeligheden skal der jo være plads til det hele, uden forbehold og uden et pres om at nogle af os skal være eller ligne nogen eller noget vi ikke kan forliges med.

Det er feminismens fineste evne at rumme os alle uden at dømme, store som små, tykke som tynde, korthårede som langhårede, mænd som kvinder og alt derimellem.

Seneste blogindlæg

Se alle
  • LinkedIn - Hvid Circle
  • Facebook - Hvid Circle
  • Instagram - Hvid Circle