Kæmper din familie med dig eller imod dig?

Jeg har fået to måneders gratis medlemsskab hos Mofibo og er derfor begyndt at høre lydbøger mens jeg løber på løbebåndet i fitness. Det fungerer ganske fint og jeg har indtil videre hørt to lydbøger og er nu i gang med en tredje.


Denne tredje lydbog er en jeg kender i forvejen. Jeg lånte den på biblioteket for nogle år tilbage og har tænkt på den fra tid til anden. Det var en fin historie og noget fra den har hængt ved, siden jeg læste den første gang. Jeg syntes derfor det kunne været sjovt at opleve den igen.


Historien minder mig på mange måder om den grimme ælling, for den handler om en pige der i bund og grund er født ind i den forkerte familie. Af udseende ligner hun ikke sine forældre, der begge er meget smukke på den stereotype måde. Manden stærk og velformet, med flot hår og en skarpskåret kæbe, og kvinden slank og elegant med fyldigt hår og et perfekt hjerteformet ansigt. Måske tænker du "Er det en Danielle Steel Roman?" og ja, det kan du nemlig lige tro det er - den eneste jeg nogensinde har læst godt nok.Anyways, denne unge pige har det ret hårdt - kæmper med vægten og hendes selvværd, og bliver dybest set ikke behandlet særlig pænt af sine forældre. Først da hun så småt begynder at komme væk fra sin familie og ind i andre fællesskaber begynder selvværet at rette sig op, hun vokser og det går op for hende at hun måske faktisk ikke er som hendes forældre havde beskrevet for hende.


Den nu unge kvinde er taget afsted på college hvor hun klarer sig ret godt både socialt og fagligt, men da hun en weekend kommer hjem på besøg og skal lide under hendes forældres kommentarer til og kritik af hendes livsførelse oplever hun en ny side at hendes forældres opdragelse - en side, der som oftest først bliver tydelig når man kommer væk hjemmefra og får mulighederne for at skabe sine egne rammer og regler.


Moren har fyldt fryseren med pigens foretrukne is og serverer de samme fede måltider for hende som da hun var barn, mens moren selv spiser bagt torsk og grøntsager.


Istedet for at støtte og hjælpe sin datter, arbejder moren altså direkte imod hende og holder hende faktisk fanget i et dårligt spisemønster, mens hun passer på sig selv og sin egen figur. Skamme sig skulle hun.


Jeg tror vist godt vi kan blive enige om, at selvom dette scenarie er fra en bog, er det stadig en særdeles dårlig adfærd moren udviser. Og selvom dette eksempel er fra en bog, er det stadig meget muligt at nogle mennesker har levet eller netop nu, lever under lignende adfærd fra deres egne forældre.


Til sin fars forundring vælger pigen at kontrollere sit indtag og sige nej tak til dessert, hvilket i sig selv er ret flot taget omstændighederne i betragtning.


Når vi vælger at lave forandringer i vores liv - store som små - vil det ikke bare have en betydning for os selv, men også de mennesker vi omgås og særligt vores familie. Det er en sandhed som jeg tror mange mennesker glemmer at tage med i deres overvejelser når de beslutter sig for at lave ændringer i deres liv såsom at kaste sig over nye spisevaner, eller påbegynde et vægttabsforløb.


For nogle mennesker, vil venner og familie have en meget større betydning for disse valg end for andre og jeg tror det er rigtig vigtigt at tage med i sine overvejelser præcis hvor stor en betydning man tror de kommer til at have og sågar om venner og familie kan være til hjælp eller om der er risiko for, at de vil arbejde imod en.


For nogle år siden, en tre-fire tror jeg, besluttede jeg mig for at jeg ville begynde kun at spise vegansk. Dvs. al kød, mejeriprodukter og æg blev udelukket fra min kost og jeg måtte således kun spise fødevarer der var plantebaserede - grøntsager, bønner, ris, kerner, nødder og frugt.


Den beslutning delte jeg naturligvis med min familie, men siden jeg var flyttet hjemmefra ville det ikke have den største betydning for hverken min far eller mor, bortset fra når jeg kom på besøg hos dem eller de hos mig. Til at begynde med var de naturligvis nysgerrige og lidt i tvivl om hvor smart det nu også var, hvad var der galt med kød, ost, æg og mælk, men på intet tidspunkt var de kritiske eller nedladende, tværtimod var de åbne og gav sig gerne i kast med at lave mad med veganske alternativer til. Faktisk var jeg meget nervøs for hvordan de begge ville reagere og det krævede al min styrke at stå fast til at begynde med og fortælle dem om grunden til min beslutning uden afvigelse, men det viste sig jo at gå ganske fint.


Selvom jeg ikke længere er veganer har det haft en stor betydning for mine forældres forhold til mad og jeg tør tilmed at sige at deres interesse for sund mad og grøntsager er steget siden dengang.


Havde jeg haft det forhold til mine forældre, som pigen i denne fortælling, forestiller jeg mig at mine forældre havde gjort nar af mig og muligvis kun havde været til besvær og måske endda havde modsagt sig at lave veganske alternativer.


Jeg må dog indrømme, at jeg ofte selv har stået for noget af den veganske mad, og det gjorde jeg med glæde, men alene det ikke at blive set ned på eller føle sig forkert pga. de beslutninger man træffer er noget af det vigtigste jeg kan forestille mig, især når det kommer til større livsstilsændringer. I sådan et tilfælde er det absolut nødvendigt at man har mennesker omkring én der er støttende og som måske endda kan hjælpe en på vej.


og hvis de støttende mennesker ikke er ens familie eller venner, kan det blive nødvendigt at tage afstand, men det er naturligvis en beslutning man selv må træffe udfra ens egen unikke situation.


Har du nogensinde stået i en situation hvor du har følt dig særligt støttet eller måske endda ikke, af familie eller venner? Du behøver ikke dele dit svar her, men tænk over det og prøv at overveje hvilken betydning det scenarie har haft for dig.


Et varmt klem på denne humørsyge torsdag,

Katrine


Seneste blogindlæg

Se alle
  • LinkedIn - Hvid Circle
  • Facebook - Hvid Circle
  • Instagram - Hvid Circle