Gode råd til madplanlægning

Opdateret: 29. okt. 2019

Hvis du følger med ovre på Instagram, har du måske lagt mærke til, at jeg som oftest slutter weekenden af, med at lave en madplan til den kommende uge. Det er blevet en rigtig hyggelig vane hvor jeg sætter mig til rette med en stak kogebøger og så bare lader fantasien flyve frit.


Efter vi er begyndt at følge en madplan, er det blevet væsentligt nemmere at vedligeholde den sunde rutine, for når først der er handlet ind, så skal råvarerne ligesom bruges. Samtidig, fordi det er mig der planlægger måltiderne, kan jeg naturligvis sørge for at udvælge nogle gode sunde opskrifter, som vi rent faktisk både ser frem til at lave og til at spise.


Derudover har det også gjort hverdagen nemmere for os, fordi vi slipper for den der sidste-øjebliks-kreativitet der ofte skal finde sted sent på eftermiddagen, et par timer inden man egentlig tænker, man skal i gang med madlavningen. Nu kan vi istedet handle ind i god tid, og hurtigt, fordi vi ved hvad vi skal bruge. Særligt på dage hvor jeg ikke er hjemme til at lave mad, f.eks. tirsdage og torsdage hvor jeg træner løbehold i Skåde, er det dejligt at Jesper kan overtage tjansen og bare lave det der står på planen og have det klar til når jeg er lidt sent hjemme.


Hvis du selv har overvejet at gå i gang med lidt madplanlægning har jeg her nedenfor opstillet 6 gode råd, du med garanti kan drage nytte af.Gode råd til at komme i gang med madplanlægningen


Som med alle nye vaner kan det godt tage lidt tid at komme ordentligt i gang, derfor har jeg valgt at opstille nogle gode råd, du sikkert kan gøre brug af, når du går i gang med at planlægge maden derhjemme.


Råd nr. 1

Vælg ingredienser og råvarer du kan lide

Udvælg nogle råvarer du ved du godt kan lide og led så efter opskrifter der indeholde de råvarer. Det vil automatisk give et lille motivationsboost fordi du med det samme kan se frem til måltider du rent faktisk har lyst til at lave og spise. På nettet kan du finde et hav af gode opskrifter fra dygtige madbloggere, så benyt dig af dem og fortæl dem endelig at du gør brug af deres opskrifter ved at tagge dem på Instagram eller skrive en kommentar på deres blog.


Råd nr. 2

Planlæg i bidder

Fordel planlægningen over flere dage. Herhjemme laver jeg som regel madplanen i løbet af weekenden og så handler vi ind sammen om mandagen til så meget af ugen vi nu kan. Ofte handler vi alt ind til de første 2-3 af ugens dage og så klarer vi nogle småindkøb i løbet af ugen når det ellers bliver nødvendigt. På den måde bliver det ikke én stor opgave der SKAL klares på en enkelt dag. Istedet kan i, hvis i er flere i husstanden, deles om tjansen og hjælpes ad så det ikke bliver for stor en opgave for nogle af jer.


Råd nr. 3

Kend dit niveau og planlæg efter det

Vær bevidst om dine evner i et køkken. Er du knivskarp i køkkenet eller skal du først til at lære de helt basale ting? Uanset hvilket kulinarisk niveau du er på, er det vigtig du finder opskrifter du ved du kan lave, eller som du i det mindste virkelig har mod på at kaste dig ud i at lave, selv i en travl hverdag. Madlavning skal være sjovt og jeg foreslår at du gør det til en rigtig hyggestund ved at tænde for noget lækker musik og måske hælde et lille glas vin op til dig selv, som du kan nyde mens du står i køkkenet.


Råd nr. 4

Læs nye opskrifter min. en dag i forvejen

Læs altid opskriften før du går i gang med indkøb og madlavning... gerne en dag i forvejen. Nogle opskrifter kræver at du går i gang dagen før maden skal serveres og der er derfor masser af fornuft i at kende opskriften på forhånd, så du ikke står helt uforberedt når først du går i køkkenet. Måske skal der endda bruges nogle køkkenredskaber du ikke har og hvis du ved det på forhånd, har du mulighed for at låne dig til dem eller måske vælge en anden opskrift.


Råd nr. 5

Gør plads til uforudsigeligheder

Giv plads til hverdagens indvirkning. Livet er uforudsigeligt og det kan vi altså ikke planlægge os helt ud af, så hold en enkelt dag eller to åben, uden planlagte måltider. På den måde giver du plads til uforudsigeligheder, såsom middagsinvitationer fra venner og bekendte eller muligheden for at spise ude. Du kan også rykke rundt på ugens måltider hvis det bliver nødvendigt.


Råd nr. 6

Planlæg planlægningen

Ja det virker måske skørt, men det er altså en fin idé at sætte tid af på forhånd til hvornår du gerne vil lave din madplan. Du kan f.eks. skrive lave madplan til næste uge i din kalender om lørdagen eller søndagen, så øger du sandsynligheden for at du rent faktisk sætter dig ned og får det gjort.Det var hvad jeg lige havde oppe i ærmet af gode råd til jer. Hvis nu nogle af jer ligger inde med endnu et godt råd er i mere end velkomne til at skrive til mig med det, så vi kan hjælpe hinanden med at blive bedre til at planlægge og således gøre hverdagen nemmere.


En sidste vigtig pointe er desuden, at planlægning er rigtig godt for os, der måske har et lidt stramt madbudget. Ved at planlægge og tjekke sine bonner efter man har handlet ind, kan man nemt få en idé om hvad de forskellige måltider koster at lave og således øve sig i at planlægge budgetvenlige måltider, der passer ind i ens madbudget. Måske kan man endda få skabt lidt luft i budgettet over tid,


God planlægning derude.


Klem, Katrine

Seneste blogindlæg

Se alle