Frygten for at savne alkohol

Opdateret: 6. mar. 2020

Blogindlægget her kommer i forlængelse af et tidligere blogindlæg, hvor jeg introducerede begrebet og tendensen Sober Curious og jeg håber det skriv satte nogle tanker i gang hos jer. Mine tanker suser som altid derudaf og efter en sød kommentar fra en læser har jeg kun fået endnu mere blod på tanden for at dykke ned i lige præcis dette emne.


Har du endnu ikke har læst mit sidste blogindlæg, kan det findes lige her.


Siden sidst, har jeg hørt i hvert fald halvdelen af de tilgængelige episoder af Ruby Warringtons Sober Curious podcast og jeg har givet mig i kast med The Unexpected Joy of Being Sober af Catherine Gray, som jeg kun har gode ting at sige om. I kan finde links til både bog og podcast nederst i blogindlægget.


Udover bog og podcast har jeg naturligvis også været lidt mere på nettet og dér er jeg stødt på endnu et interessant begreb, der følger i fin forlængelse af hele det her med at være Sober Curious.De fleste af jer har sikkert stiftet bekendtskab med begrebet FOMO (Fear of Missing Out) der dækker over frygten for at gå glip af ting og oplevelser, især når vi ser vores liv sammenlignet med andres gennem de sociale medier. Begrebet jeg gerne vil dele med jer i dag, har en lignende forkortelse men dækker over en noget anden frygt, nemlig frygten for at savne alkohol.


FOMA er forkortelsen for Fear of Missing Alkohol og er for mange sikkert en ret naturlig frygt der kan opstå når vi overvejer at fjerne noget fra vores liv. Især noget der ofte er en kilde til enten nydelse, sjov og ballade, befrielse eller bedøvelse.


Frygten for at gå glip af de gode følelser eller oplevelser der hænger sammen med indtaget af alkohol kan få os til at føle afsavn på forhånd og heraf kommer frygten for, at komme til at savne alkohol.


Det er dog ikke kun tanken om at gå glip af de der gode følelser og oplevelser der kan føre til FOMA. Det kan meget muligt også være, en frygt for ikke at kunne dulme visse følelser såsom angst i sociale situationer, eller måske en frygt for hvordan folk i ens omgangskreds reagerer hvis man pludseligt begynder at sig nej til alkohol.


Det at drikke en eller anden form for alkohol er jo en stor del af sociale sammenhænge her i Danmark og alkohol er vel også det eneste rusmiddel, man nærmeste skal komme med en undskyldning for ikke at indtage, så i bund og grund tænker jeg at det giver det god mening, hvis der for nogle mennesker kan være er en del frygt knyttet hertil.Det er ingen hemmelighed, at jeg selv holder meget af et glas vin inden sengetid, en kold øl på en varm sommerdag, et tequilashot i byen eller en Whiskey Sour på St. Pauls, men skal jeg være bundhamrende ærlig, er det da ikke så sjældent sket, at indtaget af alkohol har været en direkte kilde til at dulme nerverne i en angstfremkaldende situation frem for ren og skær nydelse.


Andre gange, omend væsentligt sjældnere har alkohol ligefrem været et middel til at forsvinde ud af mig selv eller lukke ned for de dele af mig selv jeg ikke kunne overskue at være i kontakt med, i det givne øjeblik. Livet er fandme bare hårdt nogle gange.


Inden i begynder at gøre jer alt for mange tanker, om mit forhold til alkohol vil jeg dog lige gøre det helt klart, at jeg på ingen måde hverken har, eller har haft et alkoholmisbrug, overforbrug eller på nogen måde skævt forhold til alkohol. Ligesom så mange andre har jeg haft nogle uheldige oplevelser, men værre er det heller ikke, jeg har bare en meget selvransagende og selvudforskende natur, så jeg stiller hurtigt og ofte spørgsmålstegn ved min adfærd og personlige udvikling, hvorfor jeg også er ekstra bevidst om mit forhold til mad, mennesker, penge, motion osv.


Jeg kan dog alligevel ikke helt lade være med også at stille spørgsmålstegn ved vores kollektive forhold til alkohol, for let's get real, det går til tider lidt for vildt for sig for os danskere og vores indtag af alkohol. Et godt eksempel herpå er den nyligt udgivne anti-alkohol kampagnefilm der er lavet på vegne af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Den blev vist i danske biografer gennem i hvert fald hele december, hvilket giver ganske god mening da december jo er en måned hvor de fleste danskeres alkoholindtag stiger væsentligt, sammenlignet med resten af året. Linket til kampagnefilmen kan også findes i bunden af dette blogindlæg.


Som jeg også kom omkring i mit sidste skriv, kan der være mange fordele ved at sænke sit alkoholindtag, hvis man altså i forvejen drikker lige rigeligt. Men, det der med alkohol kan jo være en svær ting, for det er jo vitterligt noget der er tilstede i vores liv fra begyndelsen af, og de fleste af os bliver jo faktisk næsten opdraget til, at alkohol er en helt naturlig del af voksenlivet. Der bliver ikke rigtig talt om, at man sagtens kan lade være med at drikke det.


Med mulig undtagelse af en lille håndfuld mennesker, tror jeg de fleste unge danskere vokser op med en form for beundring af og begær efter det liv de unge voksne lever. Vores kultur opdrager os til at længes efter at blive gamle nok til dit og gamle nok til dat, til at træffe beslutninger på egen hånd og i processen glemmer vi at overgangen fra barn til ung og ung til voksen kan være kendetegnet ved så meget mere en lovligheden til at ryge og drikke.


Istedet kunne overgangen være kendetegnet ved muligheden for at stå på egne ben, tjene egne penge, leve eget liv og træffe egne valg, både tilvalg men i særdeleshed også fravalg. Her kunne man jo godt dykke ned i noget historisk omkring konfirmationen, der jo før i tiden var en fejring af, at de unge mennesker trådte ind i de voksnes rækker, men det er som om at det der tidspunkt hvor man bliver voksen, ligesom har rykket sig mere og mere efterhånden som ungdommen er begyndt at tage mere plads i samfundet som en reel tilstand mellem barndommen og voksenlivet.


Nu begav mit lille skriv her, sig ud af en tangent der handler mere om vores kulturelle forhold til alkohol som befolkning end den her frygt der kan ligge bag et ønske om at sænke sit indtag af alkohol. Godt nok er de to nok unægteligt forbundet, netop fordi en del af frygten kommer sig af det sociale og samfundsskabte forhold vi har til alkohol, men i virkeligheden fortjener hele den sag nok egentlig et helt skriv for sig selv.


Og med det punktum sat kunne jeg godt tænke mig at runde af med at opfordre jer til at tænke tilbage på hvornår i første gang mødte alkohol i jeres barndom. Var det en øl på fødselsdagsbordet til de voksne, en vinreol i køkkenet eller måske et fristende barskab i stuen?


Lad mig endelig høre i kommentarfeltet enten her eller på Facebook, det ville være en særdeles fascinerende indsigt at få.


Tak for din tid,

Katrine Windfeld 

Podcast af Ruby Warrington - Sober Curious

Bog af Catherine Gray - The Unexpected Joy of Being Sober

Kampagnefilm - Man kan da aldrig få for meget pølse!?!


Seneste blogindlæg

Se alle