Forstyrret spisning: et spektrum

Opdateret: 6. mar. 2020

Langt de fleste af os kender spiseforstyrrelsen anoreksi. Det er den spiseforstyrrelse der slår flest mennesker ihjel og den spiseforstyrrelse de fleste af os kan genkende på gaden - særligt når den er rigtig slem. Den efterlader nemlig tydelige spor på kroppen af den der lider af den.


For ikke så længe siden blev BED (Binge Eating Disorder eller på dansk tvangsoverspisning) også anerkendt som en regulær spiseforstyrrelse hvilket, hvis du spørger mig, egentlig var på tide. Om anerkendelse af denne type spiseforstyrrelse vil have en betydning for statistikkerne er ikke til at vide med sikkerhed, men det er meget muligt.


Udover Anoreksi og BED er der også bulimi og ortoreksi. Ortoreksi, der er en ekstrem besættelse af den sunde livsstil (både træning og kost) er dog endnu ikke anerkendt som en regulær forstyrrelse. Bulimi er til gengæld forholdsvis kendt.


Er du interesseret i at vide mere om de forskellige typer af spiseforstyrrelser vil jeg foreslå dig at kigge forbi Psykiatrifonden eller LMS (Landsforeningen mod spiseforstyrrelser). Jeg har linket til begge hjemmesider nederst i dette blogindlæg.Spiseforstyrrelser er svære både at tale og skrive om, ligesom det er tilfældet med langt de fleste andre forstyrrelser og sygdomme. Det er svært for os at håndtere og forstå situationer, der står udenfor normalen, men sandheden er jo nok at langt de fleste af os har sygdom eller forstyrrelser langt tættere inde på livet, end vi lige går og forestiller os om hinanden.


Det er de færreste af os der er perfekte eller har perfekte liv, og hvis nu vi turde at åbne bare lidt mere op om det, så ville vi måske komme hinanden noget nærmere.


Jeg er klar over at vi i dag lever i et fortravlet samfund, hvor vi alle har meget at se til hver dag og ikke lige har tid til at sætte os ned og lytte til hinanden, men måske ville vi have godt af at gøre det alligevel. Øve os i at un-plugge – både fra telefon og computer, men også lidt fra vores dagligdag – og sætte os ned og tale med hinanden og rent faktisk lytte.


Jeg har i hvert fald erfaret at når jeg sætter mig ned og lytter, så bliver jeg også klogere, ikke bare på andres liv, men også mit eget. Det kan hjælpe til at sætte tingene lidt i perspektiv. Og perspektiv tror jeg vi alle har godt af.


Perspektiv er faktisk lige præcis hvad jeg håber på at kunne tilbyde, gennem de online platforme jeg befinder mig på, såsom Instagram og de blogindlæg jeg deler her på siden. Jeg håber på at kunne tilbyde noget der sætter jeres tanker i gang og jeg håber i al oprigtighed, at det lykkedes mig en gang i mellem.


Og for at øge sandsynligheden har jeg valgt at tage videoformatet i brug igen. Det kan i se ovre på Instagram hvor jeg indtil videre har delt to videoer på IGTV. I den ene fortæller jeg om hvordan min egen periode med forstyrret spisning har været med til at forme min praksis og i den anden fortæller jeg lidt om hvordan vores samfunds kur-kultur er med til at frembringe forstyrret spisning og hvordan forstyrret spisning ikke alene er sort/hvid men nærmere kan ses som et spektrum.


Linket til min Instagram profil kan i også finde nederst i dette blogindlæg og hvor ville det da være dejligt hvis i har lyst til at følge med. Jeg er stadig under træning, så i må bære over med mine lejlighedsvise øhm’er. Jeg skal nok komme efter det. Øvelse gør mester - eller bedre i hvert fald.


Med ønsket om en dejlig dag

Katrine


 

Psykiatrifonden - Spiseforstyrrelser

LMS - Spiseforstyrrelser

Min instagram profil - @katrine_windfeld

Seneste blogindlæg

Se alle