Er en kostplan det rette for dig?

Opdateret: 6. mar. 2020

Kostplaner er næsten unægteligt forbundet med mit erhverv. Det er de naturligvis fordi lige netop denne type erhverv især handler om kostomlægning, enten i forbindelse med forbedringer på sundhedsfronten eller et ønske om vægttab.


I min optik er ovenstående spørgsmål derfor et af de absolut vigtigste i min branche og særligt i min forretning. Jeg har nemlig truffet et valg om primært at arbejde med livsstilsændringer og har et inderligt ønske om at de der søger hjælp hos mig, ikke bare får en midlertidig lappeløsning, men istedet nogle brugbare værktøjer der holder hele livet igennem.


Derfor er det vigtigt at tage snakken om hvorvidt en kostplan nødvendigvis er det der i grunden er behov for. For nogle er det et fantastisk værktøj, mens det for andre er næsten ubrugeligt.Når man træffer en beslutning om at ligge sin kost om, er det vigtigt at man ikke isolerer den beslutning fra resten af sit liv. Vores kost fylder trods alt en stor del af vores hverdag så vi bliver nødt til at tænke over hvordan vi normalvist griber måltiderne an for at finde ud af hvordan vi bedst muligt skaber en naturlig og overskuelig kostomlægning.


Hvis du eksempelvist er vant til at spise aftensmad med din familie, og muligvis også både er den der handler ind og laver maden, ville det være noget af en opgave hvis du pludselig skulle spise anderledes selv og stadig lave samme mad som altid til resten af familien. I sådan en situation er det en god idé at overveje om ikke alle i familien ville have godt af nogle sundere aftensmåltider. Da det højst sandsynlig er tilfældet, kunne man så gradvist prøve at introducere nye sundere opskrifter i fællesskab.


På den måde kommer kostændringerne til primært at handle om hele familiens sundhed istedet for en enkelt persons vægttab. Ting man gør i fællesskab holder som oftes også længere end ting man gør helt alene og måske kan man endda introducere sundhed og mad som et samtaleemne omkring spisebordet.


I eksemplet jeg lige har fremlagt er det meget muligt at det ikke er en kostplan der er brug for, men istedet en række sunde opskrifter, der er blevet gennemgået af en som mig, der ved hvad man skal se efter af ingredienser og komponenter for at sikre sundhed, smag og næring for hele familien.

Kostplaner er gode hvis...

...man har brug for nogle meget konkrete retningslinjer og både har tiden og overskuddet til at følge dem. Over tid er det meget muligt at man bliver så vant til retningslinjerne, at man som sådan ikke behøver kostplanen. Hvis det er tilfældet kan en kostplan for nogle være en rigtig god indgangsvinkel til at få skabt nogle konkrete sunde vaner, så man måske ikke selv behøver at bruge så meget energi på mad i hverdagen. Det kan især være brugbart hvis man har lange arbejdsdage, en presset hverdag eller et stramt træningsprogram.


Det er forskelligt fra person til person og familie til familie, hvilken rolle mad spiller i hverdagen, men der er ingen tvivl om at vi alle over tid har udviklet nogle vaner og rutiner som det vil taget noget tid at lave om på. Derfor er det vigtigt at man tager ændringerne i sit eget tempo for ikke at miste modet i et forsøg på at ændre for mange ting på én gang.


Sidst men ikke mindst er det vigtigt at huske på at livet er uforudsigeligt og det vil vores hverdag og vores måltider unægteligt også være. Vi kan planlægge meget, men ikke alt. Til gengæld kan vi prøve at forberede os på det uforudsigelige ved at overveje hvad vi gør, hvis tingene ikke ligefrem går som planlagt.


Som vejleder er det mit job at spørge ind til din hverdag, madkultur og ønsker for fremtiden, og på den måde hjælpe dig til at finde ud af hvilke værktøjer du kan drage nytte af. Jeg kan naturligvis ikke træffe valgene, klare indkøbene eller lave maden for dig, da der er noget særligt udviklende i selv at påtage sig ansvaret for sin hverdag, sin kost og sin krop. Og når du så når dit mål, vil successen manifestere sig i kroppen og motivere dig til at vedligeholde den livsstil der har været under udvikling.


Undervejs i processen kan jeg foruden opskrifter og kostplaner tilbyde støtte, viden og vejledning. Jeg kan stille de rette spørgsmål og guide dig mod muligheder du måske ikke selv vidste eksisterede.


Det var alt for nu, kærligst

Katrine Windfeld

Seneste blogindlæg

Se alle
  • LinkedIn - Hvid Circle
  • Facebook - Hvid Circle
  • Instagram - Hvid Circle