Cravings & trygge forudsætninger

Phew for en udbrændt mus der sidder bag tasterne nu her. Jeg er ikke helt sikker på hvad dælen det skyldes, men jeg er simpelthen så drøntræt og klokken er godt og vel kun næsten halv ni. Det ligner mig altså ikke. Godt nok er jeg morgenmenneske, men det er altså ikke fordi jeg normalvist kommer så tidligt i seng. Faktisk er min faste sengetid lige omkring 23 og selv der er jeg kun mildt træt, men de sidste par dage har da budt på overvældende meget læsning og refleksion, så mon ikke det har taget lidt af pusten.


Jo, og så er der naturligvis også det lille menneske jeg er ved at producere inden i mig. Jeg har ladet mig fortælle, at man i løbet af det tredje og sidste trimester godt kan genopleve lidt af den træthed man havde i første trimester, så det er vel meget muligt at den lille fis også trækker lidt på energien, hvilket jo er helt fair. Jeg er bare en smule overrasket. Det føles som længe siden jeg sidst har været så træt, så tidligt, for jeg har faktisk måttet hanke lidt op i mig selv siden omkring kl. 18 og resignere på aftensmaden.


Jeg havde ellers planlagt madpandekager med laksemousse, men det er udskudt til i morgen og i stedet har Jesper spist rester fra i går og jeg har fået instant nudler. Spørg mig ikke hvorfor, for jeg ved det ikke, men det er altså bare én af de der pludselige lyster, der er dukket op i graviditeten og som jeg bare har valgt at give efter for.


Læsning og cappuccino på Café Gemmestedet


Det er ellers ikke fordi jeg har haft nogle vilde cravings, som jo ellers er et meget typisk narrativ knyttet til den gravide kvinde, men jeg har da haft nogle lidt pludselige indskydelser i ny og næ.


Der har eksempelvist været en kort periode hvor jeg virkelig bare havde lyst til hytteost og det spiste jeg så ivrigt i et par dage, ikke som det eneste naturligvis, men lidt mere end jeg sædvanligvis ville have gjort. Så har der være en lille risifrutti periode, en øget lyst til kakaobrikker (som jeg ikke har drukket i mange år ellers) og så instant nudlerne. Jeg har også spist en del chokolade, men jeg kan faktisk ikke bedømme om jeg reelt set har spist mere chokolade end jeg sædvanligvis gør. Det tror jeg faktisk ikke, men til gengæld er mit indtag af slik dalet gevaldigt, hvilket vel er meget fint og ellers er der faktisk ikke meget der har ændret sig på kostfronten.


Jeg har ellers hørt en del funky historier om gravide der virkelig har haft cravings i den helt stereotype forstand, men jeg må altså ærligt indrømme at jeg til tider har tænkt, at det måske i virkeligheden var en smule overdrevet, simpelthen fordi narrativet allerede eksisterede og at det dermed gjorde det lidt mere legitimt. Naturligvis er der lige så mange forskellige graviditetsoplevelser som der er kvinder, så den ene kan ikke uden videre sammenlignes med den anden, men jeg har altså tænkt at fordi (mange) kvinder måske er lidt for gode til at undertrykke deres egne behov på daglig basis, så bliver graviditeten en form for frirum, hvor man kan bruge den som undskyldning for at give efter for nogle af de lyster man ikke giver efter for sædvanligvis.


Det er ikke en absolut holdning til alle graviditeter overhovedet, men tanken har altså strejfet mig.


Naturligvis er der også en mere biologisk forklaring på de svingende fødevarelyster, som jeg alene kan svare på i lyset af min uddannelse indenfor sundhed og ernæring, nemlig at graviditeten spiller et puds med både vores hormoner og vores energi niveau, for ikke at tale om vores velbefindende. Pludselig er vores krop ikke længere kun vores og det kan altså også øge vores behov for tryghed og her er mad altså en af de bedre kilder til regulering af vores energi, og manipulering af vores humør. God mad gør glad og kan bidrage med en følelse af velvære og tryghed i en tid hvor man måske føler sig lidt off og en anelse utilpas i egen krop og den glæde vi kan få fra at tilfredsstille et behov, såsom lysten til kit kat eller jordbæryoghurt kan gøre hverdagen som gravid mere overskuelig. Naturligvis siger det intet om den enkeltes oplevelse af egen graviditet, men det har hjulpet mig meget at have lidt kendskab til mekanismerne bag fra mit studie og det har faktisk gjort at jeg har følt mig relativt godt forberedt på graviditeten. Jeg vidste fra begyndelsen hvilke fødevarer jeg skulle undgå, hvilke jeg gerne måtte øge indtaget af, hvad der var godt ift. motion osv. osv.


Ja, jeg kan nok godt lide at være vel godt forberedt, men det er altså sådan jeg føler mig mest tryg, og tryghed har jeg tænkt var en fin forudsætning for at få en god oplevelse med graviditeten og særligt nu hvor det er første gang og jeg hverken har mange at læne mig op af eller sammenligne mig med, ville jeg gerne give mig selv de bedste forudsætninger.


Anywho, det var ellers lidt af en deroute jeg kom på der. Faktisk vidste jeg ikke helt hvad jeg satte mig for at skrive nu her til aften, men jeg trængte sådan til at tømme hovedet og det her var altså åbenbart bare lige hvad der gemte sig derinde. Hehe. Jeg havde ellers sagt til mig selv at det vist snart var på tide, med et skriv om noget andet end graviditeten. Jeg lover jer at det kommer. Jeg har nemlig en hel del påbegyndte blogindlæg i gemmeren, som jeg har arbejdet lidt på fra tid til anden og som nok snart kunne have godt af at blive skrevet færdige.


Så i skal have et stort tak for tålmodigheden! Jeg håber i kan bære over med mit graviditetsskriveri 🧡

Seneste blogindlæg

Se alle