7 bæredygtige gaveideer


Glædelig mandag alle sammen <3


Dagens indlæg har været længe under vejs, men nu får jeg det endelig delt med jer.


Jeg har tænkt meget over julen og vores øgede forbrug, på det seneste. Mange af os skruer jo en del op for forbruget i juletiden og det er ikke kun på julegaverne, men også på juleslikket, julepynt og måske flere cafébesøg end sædvanligt. Det kan godt gå lidt vildt for sig med alle de gaver og derfor tænkte jeg på, om ikke det mon var muligt at finde nogle mere bæredygtige gaveideer der kan være med til at udligne regnskabet en smule.


Jeg tog derfor udgangspunkt i nogle af mine egne ønsker og byggede så på derfra. Naturligvis kan man være væsentlig mere agressiv end mig og helt boycotte julen eller hverken give eller ønske sig gaver. Det er jeg dog personligt hverken klar til eller i humør til endnu. Jeg holder nemlig utrolig meget af julen og fornøjelsen af nøje at udvælge gode julegaver til dem jeg holder af og se den glæde de bringer er jeg ret glad for. Det er også dejligt at få gaver, især af mine forældre der jo har lidt flere penge mellem hænderne og dermed kan forære mig noget jeg ikke selv har råd til: såsom et par nye løbesko eller lidt nyt til lejligheden.


Jesper og jeg har netop haft 4 måneders dag i lejligheden og vi har da et par fælles ønsker, som vi ikke selv har råd til men som vi ved vores forældre ville blive glade for at kunne give os og det har altså også en værdi.


Vi har jo nok alle sammen vores helt egen særlige holdning til julen og de gaver der gives og modtages. Der er holdes jul i store familier og i små familier, i nye familier og i skilte familier og alle som én gør vi det sikkert lidt forskelligt, men fælles er at vi nok alle kan tænke bæredygtigheden lidt mere ind i denne skønne højtid.


Læs med nedenfor, hvor jeg giver 7 bud på bæredygtige gaveideer...


1. FAIR TRADE BAZAREN I AARHUS

Fairtrade Bazaren i Aarhus sælger varer der er fairtrade certificerede af enten World Fair Trade organisationen eller Fair Trade Labelling organisationen. Det betyder at bønderne og kunsthåndværkerne der fremstiller varerne får en fair betaling for deres varer og arbejde. Ved at købe de varer der sælges i butikken, bidrager man altså til at bedre den økonomiske situation for dem der laver varerne. De fleste varer i butikken er desuden unikke fordi de laves i hånden og ikke af maskiner. De sælger alt fra smykker, huer og vanter, til kaffekrus og salatbestik. Butikken ligger på Guldsmedgade 8A i Aarhus.


2. GENANVENDELIGE METALSUGERØR

Plastik, der kun bruges én gang, er hverken et økonomisk eller miljømæssigt klogt valg. Farverige sugerør og engangsservice er måske et sjovt og praktisk valg i nogle øjeblikke, men ingen af delene er gode for miljøet. Heldigvis findes der mange gode og ret fine alternativer til plastiksugerøret. Herhjemme bruger vi de fine metalsugerør fra Ecostraws.

Jeg købte en pakke med 4, dengang vi boede på kollegiet og jeg har været ufattelig glad for dem. Jeg drak en hel del iskaffe, henover sommeren, hvortil de blev brugt flittigt. På det seneste, er jeg også begyndt at bruge dem når jeg drikker juice, for at skåne mine tænder for syre og sukker. Jeg købte mine sugerør på naturebaby.dk


3. VINTAGE ELLER GENBRUGSSHOPPING

Man kan finde mange fine sager i vintage og genbrugsbutikker. Noget af det tøj jeg har været mest glad for er faktisk fundet i genbrug og vores vinglas herhjemme er købt i en genbrugsbutik i Viby. Ved at handle second-hand kan man både spare penge og bidrage til et bæredygtigt samfund. Det der måske er old news for den ene kan være nyt guld for en anden. Aarhus er fyldt med vintage og genbrugsbutikker og mange af dem sælger sågar gavekort. Billedet ovenfor er taget i Prag, hvor de har rigtig mange fine sager. Lige for tiden drømmer jeg om et helt særligt par øreringe, de har liggende nede i butikken, mon de dukker op under juletræet...


4. STARTNUMMER TIL MOTIONSLØB

Aktiviteter eller oplevelser er fantastiske gaver. Det er nemlig en gave man kan se frem til også efter man har fået den. Et startnummer til et motionsløb, er også en gave der kan motivere til enten at holde sit løb ved lige, eller til at komme igang. Jeg er selv rigtig glad, for at tage til løb og vil til hver en tid, blive glad hvis jeg fandt et startnummer under træet. Startnumre til et motionsløb er i mine øjne en bæredygtig gave, fordi det støtter op om fælleskab, samværd, bevægelse og løb, selvfølgelig. Samtidig bidrager det ikke på samme måde til en forbrugskultur med køb & smid væk mentalitet.


5. EN GOD TERMOKOP

Med en god termokop kan du tage kaffe eller te med hjemmefra når du pendler til skole eller arbejde. Du kan også tage en varmende drik med på en god lang gåtur, måske sammen med en ven eller veninde - istedet for at tage på café. Fordelen ved en god termokop er naturligvis at ens yndlingsdrik holder sig varm, men du sparer også penge på at minimere dine cafébesøg og skåner miljøet for engangskrus. Jeg tager ofte te med i tasken når jeg skal til undervisning. Så behøver jeg ikke at købe te i kantinen, men kan nøjedes med det kogende vand. Min nuværende termokop holder desvære ikke så godt på varmen, så jeg har set mig lun på en termokop fra Klean Kanteen. Termokopperne fra Klean Kanteen kan købes i Spejder Sport og friluftsland, men de sælger dem også online på naturebaby.dk.


6. DONER ET TRÆ

Growing Trees Network Organisationen er en non-profit organisation I Danmark der planter folkeskove I Aarhus, Randers, København, Als og Favrskov. For 100 kr. donerer du 5 træer til en folkeskov efter eget valg. En gave som denne kunne evt. være årets mandelgave eller en gave til dig selv. Som plantemor er jeg naturligvis vild med ideen om at dyrke skovene og naturen i Danmark. Jeg kan også godt lide ideen om efterfølgende at besøge den skov man har doneret træer til og dermed kunne stå i en skov man har bidraget til. I kan læse mere om organisationen her og se hvilke donationsmuligheder der er her.


7. KARKLUDE I ØKOLOGISK BOMULD

Der har være meget snak om mikroplast i de kulørte engangsklude, men udfra hvad jeg lige kan støve op på nettet, ser det ikke ud til at der er tydelig enstemmighed om hvor slemt afgivningen af mikroplast fra kludene egentlig er. Der er dog ingen tvivl om at bomuldskarkludene holder længere og bidrager til et minimeret forbrug på dette område. Bomuldskarkludene kan vi nemlig både hækle selv og købe i butikkerne. Oftest er de en anelse dyrere end engangskludene, men holdbarheden gør dem prisen værd syntes jeg. Personligt vil jeg hellere være på den sikre side og investere i en håndfuld gode bomuldskarklude, der holder længere og ikke afgiver mikroplast. Hvis man godt kan lide at få, eller give hjemmelavede og mere personlige gaver er de hæklede karklude da også en fin gave syntes jeg, især hvis man selv kan hækle. I bog og idé så jeg denne bog og overvejede virkelig om jeg skulle lære at hækle. Indtil videre nøjedes vi dog med de butikskøbte.

Inden vi flyttede, købte jeg nogle grønne karklude fra ASPEGREN Denmark i en butik på Jægergårdsgade, som vi her efter 4 måneder stadig bruger flittigt. Jespers mor har også givet os et par fine blå karklude fra Solwang. Alle kludene er allerede blevet vasket og tørret i tørretumbler ca. 6 gange og de holder sig super fint både i udseende og funktionalitet.


Jeg ved ikke med jer, men jeg syntes jeg har fået strikket et fint blog post sammen her... og jo, der kunne nok godt argumenteres for, at det er et udpluk af min egen ønskeliste i lige har læst igennem. Måske kan de 7 gaveideer her give jer lidt inspiration til de sidste par julegaver, eller også kan de måske være inspiration til en kommende fødselsdag. Om ikke andet, ønsker jeg jer en rigtig god mandag og en god uge også.


Klem, Katrine


#bæredygtighed #jul #julegaver #bæredygtigegaver #bæredygtigejulegaver